
W drugiej dekadzie dwudziestego pierwszego wieku najpopularniejsze rodzaje kuchenek to kuchenki gazowe i elektryczne. Tradycyjne kuchnie węglowe, kojarzone z wiejskimi izbami sprzed kilkudziesięciu lat, wydają się należeć do odległej przeszłości, jednak okazuje się, że nie tylko wciąż mają swoich amatorów, ale ich popularność rośnie, a liczba producentów ciągle się zwiększa. Piec kuchenny, opalany węglem albo drewnem, to potężne urządzenie, która posiada zalety, których nie mają mniejsze, bardziej współczesne kuchenki. Ponieważ piec kuchenny jest opalany paliwem stałym, to jest całkowicie niezależny od zewnętrznych źródeł energii. Można go więc zainstalować wszędzie, a jedynym warunkiem działania jest dostarczenie mu węgla albo drewna. Z uwagi na ceny tych materiałów, eksploatacja piecokuchni jest niezwykle tania - najtańsza, jak tylko się da.